Günümüz yapılarında çelik binaların çoğalması ülkemizin deprem bölgesi olmasının çok önemi var tabiki, ülkemizde irili ufaklı bir çok deprem meydana gelmekte ve en büyüğü daha geride. 1999 depreminden sonra ülkemizde binaların bir çoğu hızla çeliğe dönüşmekte, betondan sağlam ve hafif olması çelik binalardaki taleplerin artması demek anlamına geliyor.
Beton Altı Trapez Sac
Çelik binalardaki en önemli yapı elemanları olarak Beton Altı Trapez Sac’ dır Trapez Sac çelik yapıdaki aks aralıklarına ve kullanacağınız beton kalınlığına göre belirlenmelidir,yapısal çelik projesinde aks aralığının 1 metre, beton kalınlığının 10 cm olarak düşünürsek 1 mm kalınlığında 50 mm hadve’ li bir trapez sac bu yapıdaki beton yükünü ve belli oranda beton üstü yükü kaldıracaktır. Total olarak beton altı trapez sac m2/3250 kg gibi güçlü bir yapı oluşturmaktadır, bu sadece Beton Altı trapez Sac’ ın sağlamış olduğu taşıma gücü.
Stud Çivisinin Görevi
Stud çivisi ile bu yapıları bir birine bağlamaktır, çelik ile betonu bir birine bağlayan stud çivisi’ dir, Stud Çivisi kesme ve çekme mukavemeti olan bir yapı elemanıdır, bu yapıda betonu çeliğe bağlamamak, buzun üzerine kızağı bırakıp orada durması beklemekle aynı eş değerdedir, Ülkemizde hala bu tarz uygulama yapan firmalar var, kimi cıvata kaynaklar, kimi inşaat demiri kaynaklar, kimide hiç bir şey yapmadan betonu atıp geçiyorlar. Yapılan bu tarz uygulamalar tamamen yanlış olmakla birlikte bir o kadar da tehlikelidir, (unutmayalım ki deprem ülkesiyiz) bu tarz uygulamalarda yük kayması olasılığı çok fazladır, cıvata, lama, demir kaynatma buradaki beton ağırlığını tutamaz ve çelik ile beton bir birlerinden ayrışır, bu sebepten dolayı Stud Çivisi’ nin önemi çok fazladır ve Stud Çivisi kullanmak zorunlu olmalıdır’ki özellikle mal sahiplerinin bu konuda çok dikkatli davranmaları gerekir, stud çivisiyapıyı tamamen bir birine bağlamakla kalmaz yük taşıma özelliği’de vardır, (19*75 bir kayma kaması doğru kaynaklanma yapılması durumunda 2,000 kg kesme, 12,000 kg ise çekme gücüne sahiptir.)kaynaklama süresi bittikten sonra maksimum 3 cm beton’un içine gömülü olarak uygulama yapılması hem Stud Çivisi’ ni dış etkenlerden korur, hemde betonu sıkı sıkıya tutar, Stud Çivisi yük kayması ve deprem olması durumunda beton’un içerisinde çalışır uzar ve kısalır kopmalar yaşanmaz ( standart bir montaj olursa). Çivisini uygulama buradaki en önemli işlemdir, Doğru enerji, bakımlı iyi bir Stud Çivisi kaynak makinesi, çeliklerin üzerindeki baya mikronu, çeliklerin karbon oranları, trapez sac kalınlığı ve iyi bir kaynak operatörü olması gerekmektedir.
Stud Kaynağında Kullanılacak Enerji
Stud kaynağında Elektrik önemlidir, kaynaklama yapılacak alan ile elektrik alınacak pano arasındaki mesafe ve arada kullanılacak enerji kablosu kesitleri, kabloların bakımlı ve hasarlı olmaması iş güvenliği açısında da çok çok önemlidir. Şehir şebekesi ana panoya yeterli akımı veremez ise kaynaklama işlemleri doğru olmaz, stud çivi kaynak makineleri 380 Volt 125 amperlik bir güç ile çalışır ve bu enerjinin yeterli olmaması durumunda 400 KWA jeneratör gerekmektedir, kesme çibvisi Stud kaynak makinesi 125 amper ile çalışır fakat kaynak aşamasında 350 amperlik bir güç çeker, kullanılacak jeneratörün bakımlı ve demoraj’ ı tam sağlamalıdır. Stud kaynak makinesinin sertifikalı ve bakımlı olması işin doğru yapıldığı anlamına gelir.